Kerkelijke Provincie Keulen
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Utrecht
 
IndexPortaleZoekenLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Statuten van het Domkapittel van Keulen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Elequest
Bisschop in Partibus
Elequest


Aantal berichten : 1404
Leeftijd : 55
Localisation : Leiden
Registration date : 27-07-08

Statuten van het Domkapittel van Keulen Empty
BerichtOnderwerp: Statuten van het Domkapittel van Keulen   Statuten van het Domkapittel van Keulen Icon_minitimevr dec 14, 2012 6:28 pm

Citaat :


    Statuten van het Domkapittel van Keulen

    Deze statuten betekenen een hervorming van de oude diocesane raad van Utrecht. Rekeninghoudend met drie principes, namelijk functiedifferiëntiatie, het wegnemen van de diffuusheid die reeds jaren bestond in de diocesane raad en vertegenwoordiging, werd de oude structuur omgevormd. Het bestuurlijk niveau dat formeel gezien op niveau van het bisdom Utrecht lag, maar in de praktijk onduidelijke grenzen kende, wordt omhoog getilt naar het metropoliet niveau. De vergaderingen blijven echter doorgaan in het bisschoppelijk paleis van Utrecht wegens de nabijheid.

    1. Samenstelling van het Domkapittel

    1.1. Voorzitterschap

    Artikel 1. Het voorzitterschap van het Domkapittel ligt bij het ambt van de Metropoliet van Keulen.

    Artikel 2. De Vicaris-Generaal van Keulen of de Eerste Aartsdiaken neemt het voorzitterschap van het Domkapittel waar bij afwezigheid van de Metropoliet van Keulen.

    Artikel 2.1. De Bisschop van Utrecht is uit hoofde van zijn functie de Vicaris-Generaal van Keulen.

    Artikel 3. Het voorzitterschap van het Domkapittel kan een veto stellen indien men bij een stemming niet tot een conclusie kan komen.

    1.2. Domkapittel

    Artikel 4. De leden van het domkapittel dragen de titel “kanunnik van het Domkapittel van Keulen”, indien ze de priesterwijding hebben ontvangen, of de titel “kapittelheer van het Domkapittel van Keulen”, indien ze de priesterwijding niet hebben ontvangen.

    Artikel 4.1. Het vrouwelijk equivalent van de titel “kanunnik” is “kanunnikes” en het vrouwelijke equivalentie van de titel “kapittelheer” is “kapitteldame”.

    Artikel 4.2. Algemeen spreekt men over “kapitularissen”.

    Artikel 5. De kapitularissen zijn te onderscheiden in twee groepen: de leden van de aartsbisschoppelijke raad en de consultoren.

    Artikel 5.1. De leden van de aartsbisschoppelijke raad hebben stemrecht indien het voorzitterschap van het Domkapittel om een stemming vraagt.

    Artikel 5.2. De consultoren hebben geen stemrecht en hebben een adviserende functie.

    1.2.1 Aartsbisschoppelijke raad

    Artikel 6. Artikel 6. De aartsbisschoppelijk raad bevat gekozen zes personen, naast de Metropoliet van Keulen en Vicaris-Generaal van Keulen.

    Artikel 7. De functies in de aartsbisschoppelijke raad worden in de subartikelen van artikel 7 genoemd en beschreven.

    Artikel 7.1. De verantwoordelijke voor de schatkist is een bisschoppelijk functionaris benoemd door de Bisschop van Utrecht. Deze is verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële toestanden van de parochies en het bisdom.

    Artikel 7.2. De verantwoordelijke voor de leerstellingen is een bisschoppelijk functionaris benoemd door de Bisschop van Utrecht. Deze is verantwoordelijk voor de correcte toepassing van het dogma en het canoniek recht in het bisdom.

    Artikel 7.3. De verantwoordelijke voor de relaties met de priesters is een bisschoppelijk functionaris benoemd door de Bisschop van Utrecht. Deze is verantwoordelijk voor de contacten tussen het diocesane niveau en het parochiale niveau.

    Artikel 7.4. De kortharige dashond is een bisschoppelijk functionaris benoemd door de Bisschop van Utrecht. Deze is verantwoordelijk voor de contacten tussen het bisdom en de Heilige Inquisitie in het bisdom.

    Artikel 7.5. De consulent voor religie is een metropoliet functionaris benoemd door de Metropoliet van Keulen. Deze is verantwoordelijk voor het handhaven van de aristotelische principes in de metropoliete kerkprovincie Keulen.

    Artikel 7.6. De verantwoordelijke voor de bisdommen is een metropoliet functionaris benoemd door de Metropoliet van Keulen. Deze is verantwoordelijk voor de contacten tussen de verschillende bisdommen die deel uitmaken van de metropoliete kerkprovincie Keulen.

    Artikel 7.6.1. Wegens het afhangen van slechts één suffragaan bisdom aan het metropoliete aartsbisdom Keulen bij het aannemen van deze statuten neemt de Bisschoppelijk Vicaris van Utrecht of Aartsdiaken van Utrecht deze functie waar, tesamen met het registreren van de verleende sacramenten op grondgebied van de kerkprovincie van Keulen te Rome.

    Artikel 8. De functies genoemd en beschreven in artikel 7 kunnen niet opgenomen worden door de Metropoliet van Keulen, Bisschop van Utrecht en zijn niet cumuleerbaar met elkaar.

    1.2.2. Consultoren

    Artikel 9. De consultoren maken deel uit van het Domkapittel, maar hebben geen stemrecht. Ze hebben een adviserende functie. Er staat geen limiet op het aantal consultoren, maar men dient rekening te houden met de werkbaarheid van het Domkapittel.

    Artikel 10. De consultoren worden onderscheiden in twee groepen: de honoraire consultoren en de vertegenwoordigende consultoren.

    Artikel 11. De honoraire consultoren zijn verdienstelijke personen die benoemd worden door de Metropoliet van Keulen of Bisschop van Utrecht na een goedkeuring door stemming van de aartsbisschoppelijk raad.

    Artikel 12. Voormalige Bisschoppen van Utrecht en Metropolieten van Keulen worden automatisch voorgedragen als een honorair consultor.

    Artikel 13. Er zijn drie personen, die de functie van consultor bezitten uit hoofde van hun functie. Deze worden genoemd in de subartikelen van artikel 12.

    Artikel 13.1. De diplomatieke vertegenwoordiger van Holland in de Congregatie van de Zaken van Eeuw is een consultor in het Domkapittel van Keulen.

    Artikel 13.2. De Sint-Sjnoelabdij van Egmont heeft recht op een consultor, die de goedkeuring geniet van de aartsbisschoppelijke raad door middel van een stemming.

    Artikel 13.3. De Nederlandstalige commanderij van de Teutoonse Orde heeft recht op een consultor, die de goedkeuring geniet van de aartsbisschoppelijke raad door middel van een stemming.

    2. Stemmingen

    Artikel 14. De aartsbisschoppelijke raad wordt iedere zes maanden verkozen en zeven dagen voor het verstreken van de laatste dag van de termijn moet men vacatures uitschrijven voor de verschillende functies in de aartsbisschoppelijke raad zoals beschreven in de subartikelen van artikel 7.

    Artikel 15. De Metropoliet van Keulen kiest de leden van de aartsbisschoppelijke raad uit de geestelijkheid van de kerkprovincie.

    Artikel 16. Leden van het Domkapittel kunnen ontslagen worden na een vertrouwensstemming in de aartsbisschoppelijke raad op aanvraag van de Metropoliet van Keulen.

    Artikel 17. Bij het ontbreken van een zetelende Metropoliet van Keulen heeft de aartsbisschoppelijke raad het recht om een advies uit te brengen aan de Viceprimaat van de Bisschoppenconferentie van het Heilige Roomse Rijk voor de Nederlandstalige gebieden inzake de benoeming van een nieuwe Metropoliet van Keulen.

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Statuten van het Domkapittel van Keulen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nieuwe Statuten van de Inquisitie bekend!
» Wetten, Regels en Statuten van de Inquisitie
» Statuten van de Primatie van het Heilige Roomse Rijk
» Synode van Keulen
» Benoeming Aartsbisschop van Keulen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: De Bibliotheek :: Scriptorium-
Ga naar: